מלחמות אזרחים ורצח עם באפריקה
בנימין נויברגר
תקציר
א. מלחמת אזרחים ורצח עם – הגדרות
רצח עם, על פי אמנת האו"ם בנושא (UN Genocide Convention, 1948), פירושו סדרת פעילויות "שכוונתן להשמיד במלואן או בחלקן קבוצות לאומיות, אתניות, גזעיות או דתיות". המילה הלועזית ג'נוסייד מקורה במילה היוונית גנוס (genos – עם, שבט) ובמילה הלטינית סידה (cide – להרוג). לצד הגדרה זו חשוב לציין כמה קריטריונים נוספים:
- כדי שאירוע יוגדר כרצח עם צריכה להיות כוונה מפורשת לרצח עם.
- הפגיעה צריכה להיות באוכלוסייה האזרחית ולכלול נשים וילדים.
- צורות ההשמדה יכולות להיות שונות ומגוונות, מהרג ישיר ועד מניעת ילודה.
- הפגיעה אינה חייבת להיות בקבוצה כולה (כמו במקרה השואה היהודית), אלא יכולה להיות מכוונת רק לחלק מהקבוצה (כמו במקרה רצח העם הארמני, שבו נמנעו מלרצוח את הקהילה באיסטנבול; וראו אורון, 2006: 14).
במלחמת אזרחים כוונתנו למלחמה פנים-מדינתית (intra-state war), בניגוד למלחמה בין-מדינתית (inter-state war). ראוי גם להבחין שמלחמה פנים-מדינתית יכולה, אכן, להיות מלחמת אזרחים (civil war) בין אזרחי אותה מדינה, אך אינה בהכרח מלחמת אחים (war fratricidal) בין חברי אותה קבוצה לאומית, תרבותית או אתנית. כך, למשל, בספרד בשנות השלושים של המאה העשרים הייתה מלחמת אזרחים שהייתה גם מלחמת אחים; בעיראק, לעומת זאת, המלחמה בין הערבים לכורדים הייתה מלחמת אזרחים, אך לא מלחמת אחים (על מלחמות אזרחים ראו Van Evera, 1994: 5–39).
27_no.2.pdf | 1.26 MB |